Tai mano pirmas gamintas tortas tėčio gimtadienio proga, prieš 5 metus, ar net daugiau. Buvo žiema, šaldiklyje užšaldytų braškių indelis laukė, kol bus panaudotas kilniems tikslams. Ėmiausi darbo, atrodė gan sudėtingas reikalas. Papuošimas buvo paprasčiausias, kokį įmanoma sugalvoti. Pabarsčiau aguonomis, mėtų lapeliais ir braškėmis. Žinoma, pirmas blynas nebuvo itin vykęs, papuošimui naudotos šaldytos braškės suglebo, biskvitai buvo kieti, kadangi buvo patiektas tą pačią gaminimo dieną. Tačiau įvyko stebuklas ir kitą dieną tortas buvo minkštas, skoniai susijungę. Didžiavausi savimi, kad sugebėjau pagaminti tokį desertą. Vasarą, skanaudama braškes, prisiminiau šį tortą, susiradau receptą ir kibau į darbą, tik šįkart sulaisčiau biskvitus, o papuošimas puikiai pavyko, kadangi naudojau šviežias uogas.
Receptas skolintas iš Sonatinos
Biskvitui:
6 kiaušiniai
6 v. š. cukraus
6 v. š. miltų
50 g maltų aguonų
Braškių sluoksniui:
500 g braškių (tinka šaldytos)
4 v. š. cukraus
15 g želatinos
Kremui:
400 ml pieno
1 a. š. vanilinio cukraus
2 kiaušinių tryniai
1 v. š. miltų
1 v. š. krakmolo
100 g cukraus pudros
250 g sviesto
Baltymus išplakti iki standumo po truputį beriant cukrų. Toliau plakant po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Suberti persijotus miltus. Atsidėti 2/3 tešlos, į kurią įmaišyti aguonas. Iškepti tris 24 cm skersmens papločius – du aguoninius ir vieną paprastą. Kepti iki 175º C įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 minučių. Ataušinti.
Želatiną užpilti nedideliu kiekiu šalto vandens, kad vos apsemtų, ir išbrinkinti. Braškes su cukrumi sutrinti blenderiu. Pusę braškių tyrės pakaitinti ir joje ištirpinti išbrinkusią želatiną. Sumaišyti su likusia tyre.
Torto formos dugną iškloti plėvele ir uždėti formos kraštus. Supilti pusę braškių tyrės ir pusvalandį pašaldyti. Nuimti formos kraštus ir išimti želė kartu su plėvele. Laikyti šaltai. Tą patį dar kartą padaryti su likusia braškių tyre. Gausis du braškių želė sluoksniai.
Kremui pieną užvirti. Trynius išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Įmaišyti persijotus miltus ir krakmolą. Nuolat maišant lėtai supilti karštą pieną. Kremą supilti į puodą ir kaitinti nenustojant maišyti, kol sutirštės. Perpilti į kitą indą ir ataušinti vis pamaišant. Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo ir po šaukštą įmaišyti į ataušusį kremą.
Vieną aguoninį biskvitą aptepti kremu, dėti braškių želė sluoksnį, užtepti kremo, dėti baltą biskvitą, vėl aptepti kremu, dėti antrąjį braškių želė sluoksnį, aptepti kremu, dėti antrąjį aguoninį biskvitą. Torto viršų ir šonus aptepti likusiu kremu ir gerai atšaldyti.
Papuošimus naudojau braškes ir šokolado gabaliukus.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą