2016 m. kovo 22 d., antradienis

Rafaelo tortas

Šis tortas mano gyvenime jau turi savo istoriją. Vis užklysta ant šventinio stalo, nesvarbu, ar gimtadienis, ar Kalėdos, ar Velykos. Išbandytas visokiomis klimato sąlygomis ir skirtingais papuošimais. Tačiau niekada dar nenuvylė savo skoniu: tortas neriebus, įvertintas ir mėgstančių nesaldžiai ir saldumynų fanatikų. Visų skonio receptoriams subalansuotas kokosinis kąsnelis.
Mano krikšto mama didžiausia šio skanėsto gerbėja, dėl jos ir gamintas n kartų, tik vis tobulėjant ir kintant šventinei atributikai.

Receptas skolintas iš Saulėtos virtuvės



Biskvitams:
5 dideli kiaušiniai
200 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
65 g aliejaus
230 g miltų
20 g kepimo miltelių

Kremui:
1 indelis (385 g) kondensuoto pieno
180 g sviesto (82 proc. riebumo)
450 g grietinėlės (36 proc. arba bent 35 proc. riebumo)
50 g kokoso drožlių

Biskvitams sulaistyti:
150 g vandens
1 citrinos sultys
Šlakelis sirupo (naudojau karamelinį, nebūtinas, tačiau suteikia savitą poskonį)


Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile iki purumo (apie 5 minutes). Toliau plakant, silpna srovele supilti aliejų, šiek tiek paplakti. Suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir lengvai išmaišyti nuo dugno link viršaus, kol masė taps gražiai vientisa. Gautą masę supilti į 23 cm. skersmens apvalų riebalais išteptą kepimo indą ir kepti iki 190 ⁰C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Biskvitą atvėsinti ir perpjauti į keturias lygias dalis – turėsime keturis plonus torto biskvitus.

Grietinėlę išplakti iki standumo ir atvėsinti šaldytuve. Kambario temperatūros sviestą išsukti su kondensuotu pienu. Supilti kokoso drožles ir gerai išmaišyti. Paruoštą masę pusvalandžiui padėti į šaldytuvą. Atvėsusį sviestinį kremą sudėti į grietinėlę ir šias mases išplakti iki vientisos masės.

Nedideliame indelyje išspausti citrinos sultis, įpilti sirupo ir vandens, viską sumaišyti.




Torto surinkimas:

1. Pirmąjį biskvitą sulaistyti, ant jo tolygiai paskleisti 1/4 paruošto kremo.
2. Dėti antrąjį biskvitą, šiek tiek paspausti, sulaistyti citrinų sirupu, sudėti antrąjį ketvirtadalį kremo. Kartoti taip tol, kol sulaistysime ir kremu padengsime paskutinį biskvitą.
3. Šiek tiek kremo pasilikti torto viršui ir šonams padengti.
4. Tortą dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Išėmus padengti likusiu kremu.
5. Geriausiai valgyti palaikius per naktį.




Papuošimo variantai:

1. Paprasčiausiai apibarstyti kokoso drožlėmis ar spalvotais pabarstukais.
2. Išplakus indelį riebios grietinėlės (galima įpilti maistinių dažų) ir žaidžiant su konditeriniu maišeliu leisti fantazijai pasireikšti.
3. Puošti biskvitinių sausainių ("damų pirštelių") tvorele, juos pamirkius trumpam į vandens, citrinos sulčių ir cukraus mišinį. Tortą reikia aprišti juostele, kad laikytusį sausainiai (ruošiantis valgyti, juostelė nurišama, o tvorelė puikiai laikosi).
4. Šokoladinių rožių masei reikalinga ištirpinti 100 g šokolado su 1 v.š. medaus. Masę atvėsinti, kočioti tarp kepimo popieriaus lakštų ir stikliuku (čerkute) išspausti apskritimus. Juos dėti į šaldytuvą. Kiek palaikyti ir išėmus greitai formuoti ant medinio pagaliuko pašildžius tarp pirštų, kad masė lankstytusį, bet nelūžtų, tačiau taip pat, kad nebūtų per šilta ir netižtų. Rožė pradedama formuoti nuo centro vis apvyniojant daugiau žiedlapių. Taip pat galima iš likusios masės formuoti lapelius. Procesas iš esmės nesudėtingas, tačiau reikia daug kantrybės, vis masę palaikant šaldytuve.




Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą